FIZJOTERAPIA NA BASENIE

Podstawową metodą stosowaną w prowadzonych przez nas zajęciach rehabilitacyjno – terapeutycznych jest Koncepcja Halliwick. Jest to metoda rehabilitacji w wodzie oraz nauczania pływania osób z dysfunkcjami. Opiera się na wykorzystaniu naukowych podstaw hydrostatyki, hydrodynamiki i mechaniki ciała w usprawnianiu ruchowym w środowisku wodnym.

Rekreacyjne i terapeutyczne efekty aktywności i zabaw prowadzonych wg koncepcji Halliwick często wspomagają proces terapii psychoruchowej i edukacji psychopedagogicznej.

Każda sesja Halliwick, dzięki zawartym w niej elementom zabawy w naturalny sposób obejmuje wszystkie sfery rozwoju człowieka. Dzieci niepełnosprawne dzięki bezpłatnym zajęciom hydroterapii usprawniają mięśnie ale również otwierają się na nowe doznania.

Ćwiczenia w basenie przynoszą bardzo dobre efekty terapeutyczne, a środowisko wodne, w którym się je wykonuje sprzyja leczeniu wszelkich schorzeń, w których taka aktywność fizyczna jest wskazana. Terapia szczególnie polecana dla dzieci z autyzmem.

Wśród wad postawy, które skutecznie można korygować za pomocą ćwiczeń w basenie, wymienić można:

• skoliozę,

• wady kończyn dolnych (płaskostopie, kolana koślawe lub szpotawe),

• deformacje klatki piersiowej,

• dystrofie mięśniowe,

• stany pourazowe (złamania i zwichnięcia; ćwiczenia wykonywane oczywiście po zdjęciu gipsu).