OPP 1% dla dziecka lub szkoły/przedszkola

cover-photo-przedszkole                                                                     1% dla Państwa dziecka

Fundacja Dobroczyńca jest organizacją pożytku publicznego. Dzięki założeniu subkonta w naszej fundacji już ponad 50 dzieci mogło otrzymać wpłaty z odpisu 1 procenta podatku. Nasi podopieczni, którzy założyli subkonto otrzymują bezpłatne materiały informacyjne w postaci plakatów i ulotek.  Założenie subkonta w fundacji otwiera wiele możliwości przed osobami niepełnosprawnymi. Osoby, które wcześniej nie były objęte pomocą finansową mogą przeznaczyć zebrane środki na cele związane z poprawą bytu, leczeniem i rehabilitacją.

„Nasza historia”

Cała nasza grupa poznała się podczas realizacji projektu unijnego „Nasze przedszkolaki nasze są” w 2010 roku. Pracowaliśmy przy projekcie ,który zakładał prowadzenie bezpłatnej edukacji przedszkolnej w gminach wiejskich, których dzieci mają utrudniony dostęp do przedszkoli. W czasie gdy prowadzony był projekt w gminie Kosakowo nie było ani jednego przedszkola publicznego  a przedszkola niepubliczne były , ze względu na cenę , dostępne tylko dla niektórych osób. Projekt więc był realną odpowiedzią na potrzeby mieszkańców. Jednak projekt był tzw. „projektem miękkim” co oznacza ,że po zakończeniu działań przewidzianych w projekcie nie zostałby po nim nawet ślad. Postanowiliśmy działać! Zebraliśmy grupę trzech chętnych osób i powołaliśmy własną fundację. Założenie fundacji okazało się dość zawiłym przedsięwzięciem. Poza opłaceniem notariusza,który powołał fundatora, zgłoszeniem do Krajowego Rejestru Sądowego musieliśmy również wypełnić mnóstwo dokumentacji w ZUS,Urzędzie Skarbowym i gminie. Nasza nazwa „Dobroczyńca” została wybrana ponieważ każdy z nas miał mnóstwo pomysłów na dobroczynne działania ale określiliśmy się w dwóch słowach : „czynić czyli działać, być aktywnym”  oraz „dobro czyli powodowanie uśmiechów na twarzach wszędzie gdzie tylko się da” stąd nazwa DOBROCZYŃCA.   Powołując fundację uratowaliśmy przedszkole w Kosakowie przy ulicy Majakowskiego 1,które miało zostać zlikwidowane z dniem zakończenia projektu. Rodzice i dzieci tak się przyzwyczaili i pokochali przedszkole ,że dzięki symbolicznym wpłatom udało się pokryć wydatki niezbędne do pracy przedszkola. Nasze przedszkolaki były cudne i kontakt z nimi dodawał nam „poweru” ale niestety zauważyliśmy ,że część dzieci nie rozwija się prawidłowo. Były w naszej grupie dzieci 4-letnie,które korzystały z pampersa,5 -latki które nie mówiły i 3-latki które nie chodziły. Po dwóch latach od zakończenia projektu tj. w 2014 roku postanowiliśmy stworzyć Niepubliczną Poradnię Psychologiczno-Pedagogiczną dzięki czemu możemy zapewnić naszym dzieciom zajęcia specjalistyczne jak logopedyczne, psychologiczne i pedagogiczne. W 2015 roku prowadziliśmy już 3 poradnie a pomoc odbierało u nas ponad 100 dzieci.   W tym samym roku założyliśmy przedszkole terapeutyczne dla dzieci,których rozwój wymagał „turbo wsparcia”. Przedszkole terapeutyczne znajduje się w Rumi przy ulicy Janowskiej 16. W dniu otwarcia objęliśmy opieką 8 dzieci, dziś jest ich 23.

Prowadząc przedszkola zauważyliśmy ,że część z naszych podopiecznych często bywa nieobecne. Powodem okazał się utrudniony dojazd do przedszkola. Dzieci z autyzmem często nie chciały jeździć autobusem, bały się ,krzyczały. Ilość bodźców w zatłoczonym autobusie była ponad możliwości dzieci. Część dzieci nie poruszało się samodzielnie więc rodzice musieli dowozić dzieci autem lub wózkiem a nie zawsze było to możliwe. Niektóre z naszych dzieci mieszkało w odległych częściach gminy gdzie dojście do przystanku było wyzwaniem a przejazd z dzieckiem w okresie zimowym prawie niemożliwy. Postanowiliśmy zorganizować własny dowóz do przedszkola. Zakupiliśmy 9-osobowego busa, zatrudniliśmy kierowcę i opiekunkę przewozów i ruszyliśmy. Nikt -żadna gmina- do dziś nie pokrywa nawet części dowozu do przedszkola mimo naszych wniosków.     Dowóz pozwała też nam na wprowadzenie dzieciom nowych form terapii jak dogoterapia i terapia w wodzie na basenie. Dzięki własnemu busowi jesteśmy bardziej mobilni i mimo niepełnosprawności bierzemy aktywnie udział w życiu miasta jak koncerty, teatr, kino, spotkania w bibliotece, domu kultury a ostatnio nawet na sali zabaw.      Najtrudniejszym elementem w zarządzaniu naszymi placówkami był dobór dobrej kadry. Ważne jest dla nas to aby pracownicy czuli się częścią tej historii i aby szczerze kochali każde z dzieci. Takie cechy jak troska, ciepło, sympatia, uprzejmość i szacunek do dziecka to niestety coś czego nie można po prostu nauczyć się na studiach pedagogicznych. W dużej mierze trzeba mieć część z tych cech w sobie. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć ,że pracuję z najwspanialszymi osobami na tej planecie. Nasz zespół to cudowne i wspaniałe osoby z którymi sądzę ,że możemy wszystko co tylko nam się zamarzy.      Trudność w zarządzaniu jaką mogę tu wskazać to czasem brak finansów. Gdy potrzeb jest wiele a funduszy zbyt mało człowieka rozdziera rozpacz. Czasem jest po prostu żal. Czasem tak długo kombinujemy,piszemy listy do firm, prosimy wójtów i burmistrzów aż udaje się coś wymyślić jednak nie jest to łatwe.      Obecnie największym problemem jest brak odpowiednio dużego budynku. Chętnych wciąż przybywa a nam marzy się duży budynek dostosowany do naszych dzieciaków. Na razie to ciągle tylko marzenie.      W przyszłości zależy nam na otwarciu szkoły specjalnej, ośrodka wczesnej rehabilitacji i interwencji oraz domu terapii zajęciowej dla osób dorosłych. Chcielibyśmy uruchomić rehabilitację w domu dla dzieci z dojazdem fizjoterapeuty do dziecka. Zauważamy potrzebę otwarcia grupy terapeutycznej dla rodziców dzieci niepełnosprawnych. Chcemy powołać do życia ośrodek wiejski w którym dzieci będą mogły spędzać czas z rodzicami tak jak na turnusie rehabilitacyjnym ale w innej atmosferze-nie szpitalnej a kameralnej jak” u babci na wsi”. Marzymy o rozpropagowaniu publikacji dotyczących wpływu żywienia i leków na zaburzenia rozwojowe u dzieci. Chcemy dotrzeć z „latającymi terapeutami” do najmniejszych zapomnianych przez świat wsi w których być może małe dzieci o zaburzonym rozwoju czekają na pomoc i zrozumienie.   W przyszłym roku wprowadzimy w naszych placówkach zupełnie nowy system terapii prowadzonej przez lekarza z wykorzystaniem sprzętu do elektrostymulacji.

Planów jest bardzo dużo a jedyną przeszkodą jest niestety tylko brak pieniędzy ale nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa.:)

Codzienna relacja z życia Fundacji Dobroczyńca znajduje się na naszym Facebook`u. Facebook_Timeline_03   SPRAWOZDANIE FUNDACJI DOBROCZYŃCA ZA ROK 2015 indeks