PRZEDSZKOLE INTEGRACYJNE

Przedszkole Niepubliczne „Fundacji Dobroczyńca” w Pogórzu zapewnia opiekę i naukę dla 40 dzieci w wieku 3-6 lat z gminy Kosakowo i jej okolic. To miejsce przyjazne maluchom. Barwne, ciekawe, przyciągające.

Jakość i bezpieczeństwo

Kluczowymi dla nas wartościami są wysoka jakość edukacji i bezpieczeństwo naszych wychowanków. Do każdego dziecka podchodzimy z troskliwością i szacunkiem. Z godnością. Dobieramy najbardziej efektywne metody pracy z dzieckiem, mając zawsze na uwadze jego właściwy rozwój.

Misja Przedszkola

Misją Przedszkola Niepublicznego „Fundacji Dobroczyńca” jest stworzenie bezpiecznego środowiska, które stymuluje rozwój dziecka. Środowiska, które działa inspirująco, pobudza wyobraźnię i kreatywność dzieci. Pragniemy budować miejsce, w którym dzieci nauczą się samodzielnego myślenia i będą umiały, w oparciu o wiarę we własne możliwości, rozwijać tę umiejętność. Chcemy zaszczepić w nich takie wartości jak: szacunek do drugiego człowieka, tolerancja, uczciwość i rzetelność, dobre maniery.
Wiemy, że nasi absolwenci wyrosną na pewnych siebie, dojrzałych i szczęśliwych ludzi.

Nasza koncepcja pracy to:

I.” Mały artysta” ponieważ w naszym przedszkolu proponujemy dzieciom bardzo wiele działań plastycznych, muzycznych i tanecznych.

II.”Nasza przedszkolna rodzina” ponieważ najważniejsze jest indywidualne podejście do dziecka a naszym głównym celem jest by każde dziecko czuło się w przedszkolu jak w drugim domu.

III.”Nauczanie przez doświadczanie” ponieważ staramy się aby nauka była ciekawą przygodą, pełną pasji wyprawą do krainy wspaniałych odkryć a dziecko w czasie tej wyprawy jest aktywnym badaczem i odkrywcą a nie obserwatorem.

IV. „Czytanie na śniadanie” ponieważ kontakt z literaturą jest dla nas bardzo ważny. Codzienne czytamy książeczki oraz prowadzimy punkt book-crossingu.

Metody pracy

Dokładamy wszelkich starań, aby wybierać najlepsze formy oddziaływania wychowawczo-edukacyjnego. Podstawę programową dla przedszkoli, określoną przez MEN, realizujemy w oparciu o nowoczesne i sprawdzone metody aktywizujące. Wybieramy dobre programy, które zapewniają dzieciom praktyczną naukę. Ułatwiają im start w szkole i uczenie się przez całe życie.

Obecnie pracujemy na podręcznikach wydawnictwa MAC.

Zajęcia dodatkowe

Każdy dzień w naszym przedszkolu to zabawa połączona z nauką, to dzień pełen wrażeń. Obok zajęć wychowawczo – dydaktycznych oferujemy naszym podopiecznym zajęcia dodatkowe. Są nimi, między innymi:

• lekcje języka angielskiego we wtorki i czwartki o 11.00
  • bajkoterapia codziennie ok.12.30
  • gimnastyka korekcyjna w poniedziałki ok 10.00
  • zajęcia taneczne w piątki o 10.00
  • dogoterapia w czwartki o 9.00
  • zajęcia przygotowania do szkoły codziennie ok 9.30
  • zajęcia kulinarne raz w miesiącu
  • comiesięczne atrakcje: np. teatrzyk, bal, spotkania z ciekawymi ludźmi
  • logopedia, pedagog i psycholog-wg indywidualnego grafiku dziecka
  • fizjoterapia, hipoterapia i basen-wg indywidualnego grafiku dziecka

Opieka specjalistyczna

Dzieci z naszego przedszkola znajdują się pod opieką poradni psychologiczno-pedagogicznej.

W przedszkolu prowadzone są zajęcia specjalistyczne:

• zajęcia psychologiczne (nazywanie emocji, zajęcia dla dzieci nieśmiałych, zajęcia przeciw agresji),
  • zajęcia pedagogiczne dla dzieci 5-letnich, przygotowujące ich do pisania i czytania (m. in. terapia ręki),
  • zajęcia logopedyczne, w tym logopedia indywidualna, prowadzona w gabinecie logopedycznym.

Każdemu przedszkolakowi gwarantujemy 4 godz. indywidualnych zajęć specjalistycznych w miesiącu.

Kadra

Naprawdę lubimy pracować z dziećmi. Staramy się robić wszystko, aby nasze przedszkole było miejscem przyjemnym dla nich i bezpiecznym. Naszym celem jest i zawsze będzie sprostanie oczekiwaniom, jakie pokładają w nas dzieci i ich rodzice. Tworzymy zespół wykwalifikowanych pedagogów i opiekunów. Wiedza, umiejętności i osobowość – personel Przedszkola Niepublicznego” Fundacji Dobroczyńca” to kadra dobrze dobrana, otwarta i ukierunkowana na dzieci. Więcej o nas: „Kadra”.

Współpraca z rodzicami

Zakładamy realną i skuteczną współpracę z rodzicami. To jeden z naszych priorytetów. Jesteśmy otwarci na Państwa potrzeby i oczekiwania wychowawczo – edukacyjne. Stwarzamy warunki do obserwowania dzieci, ich postępów i zachowań w grupie przedszkolnej. Umożliwiamy zapoznanie się z różnorodnymi metodami i technikami, stosowanymi przez nauczycieli w pracy z dzieckiem.

Z naszej strony proponujemy rodzicom:

• zajęcia otwarte,
  • konsultacje indywidualne,
  • wspólne imprezy i festyny,
  • udział w wycieczkach i teatrzykach.

W Przedszkolu Niepublicznym ”Fundacji Dobroczyńca” działa Rada Rodziców.

Razem z Państwem budujemy szczęśliwe dzieciństwo Waszych dzieci, bo wiemy, że „kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat” (J. Korczak).

Warunki lokalowe

Przedszkole Niepubliczne „Fundacji Dobroczyńca” w Pogórzu mieści się w nowoczesnym, dwukondygnacyjnym budynku przy ul. Majakowskiego 1. Przestronne, jasne i kolorowe sale dydaktyczne, zaprojektowane specjalnie dla potrzeb dzieci, pobudzają ich wyobraźnię i zachęcają do twórczej pracy. Podkreślamy, iż w celu zapewnienia odpowiedniej higieny, pamiętamy o codziennym sprzątaniu wszystkich pomieszczeń. Starannie dobraliśmy wyposażenie przedszkola. Wszelki sprzęt, którym dysponujemy: pomoce dydaktyczne, zabawki edukacyjne i meble posiadają odpowiednie atesty, są zgodne z obowiązującymi normami.

Godziny pracy

Przedszkole czynne jest od 1 września do 30 sierpnia. Sprawujemy opiekę nad dziećmi od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 17:00.

Rekrutacja do przedszkola

Zapisy do przedszkola rozpoczynają się 1 marca i trwają do 30 maja. Podstawą zgłoszenia dziecka jest wypełnienie „Karty zgłoszenia”. Dostępna jest ona u dyrektora placówki. Jej wzór można również pobrać w placówce.

W razie pytań, prosimy o kontakt:

• osobisty – w przedszkolu,
  • telefoniczny – (58) 882-09-83 lub 533-999-353

Zajęcia adaptacyjne

Dla nowo przyjętych dzieci przygotowaliśmy program adaptacyjny. W lipcu i sierpniu zapraszamy na zabawy i spotkania w przedszkolu. Dzięki odpowiednio prowadzonym zabawom i stopniowo wprowadzanym zasadom każdy maluszek ma czas na to, by spokojnie przyzwyczaić się do nowego miejsca. Wakacje, to czas, kiedy rodzice mogą porozmawiać z nauczycielami, poznać zasady panujące w przedszkolu, uzyskać wsparcie i podpowiedzi, jak pomóc dziecku w chwili zwątpienia.

Terapia w przedszkolu

Nasi wychowankowie biorą udział w indywidualnie i grupowo prowadzonej terapii:
– rehabilitacji ruchowej na naszej sali do rehabilitacji ruchowej
– hydroterapii czyli fizjoterapii w wodzie w Centrum Basenów
– hipoterapii w stajni
– dogoterapii
– muzykoterapii
– integracji sensorycznej
– ćwiczeniach sensoplastycznych i sensomotorycznych
– światłoterapii w naszej sali doświadczania świata
– terapii ręki przygotowującej dłoń do rysowania i pisania
– terapii mowy z wykorzystaniem metody krakowskiej, metody werbalno-tonalnej, masażu logopedycznego, treningu słuchu,
– terapii zaburzeń zachowania
– socjoterapii
– terapii pedagogicznej z oligofrenopedagogiem
– terapii wzroku z tyflopedagogiem
– terapii słuchu z surdopedagogiem
– terapii psychologicznej

Zapewniamy bezpłatny dowóz na zajęcia.

Kontakt z nami

Przedszkole Niepubliczne ”Fundacji Dobroczyńca”

ul. Majakowskiego 1

81-198 Pogórze